Przedstawiciele Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania „Poddębice i Zadzim – Kraina bez barier”, Koła Gospodyń Wiejskich z Bałdrzychowa i Góry Bałdrzychowskiej, a także Zespół Śpiewaczy „Bałdrzychowianie” oraz Zespół „Górzanie” z Góry Bałdrzychowskiej wzięły udział w warsztatach dotyczących produktów tradycyjnych i regionalnych.
Imprezę połączoną z prezentacją produktów regionalnych, która odbyła się w Buczku koło Brzezin otworzyła Maria Kaczorowska - Dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Na warsztatach gościli również m. in. Elżbieta Hibner, Członek Zarządu Województwa Łódzkiego oraz Ryszard Kaliński, Dyrektor Departamentu Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi.
- Warsztaty były okazją do poznania jak przygotować m.in. kiełbasę, chleb, przetwory i ciasta. Podczas nich można było skosztować niepowtarzalne wyroby. Koło Gospodyń Wiejskich z Bałdrzychowa przygotowało kluski chlebowe i zasmażaną kapustę, a gospodynie z Góry Bałdrzychowskiej kluski kartoflane – mówi Barbara Jesionowska, Prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Poddębice i Zadzim – Kraina bez barier”.
Z kolei na scenie swój dorobek artystyczny zaprezentowały zespoły śpiewacze z Bałdrzychowa i Góry Bałdrzychowskiej. Warsztaty zorganizowane zostały w ramach Planu Działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Łódzkiego na lata 2008-2009.