„Masło z kierzynki” Pani Marii Warych z Kobylnik otrzymało „Tygielek smaków” podczas IV Targów Naturalnej Żywności Natura Food 2011.
Przez trzy dni w łódzkiej Hali EXPO odbywały się IV Targi Naturalnej Żywności Natura Food 2011. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, Rejonowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Poddębicach dział gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki już w czerwcu br. zaprosił do konkursu „Tygiel Smaków" cztery gospodynie z terenu powiatu poddębickiego. Trzy produkty komisja zakwalifikowała do kolejnego etapu, którym było poddanie wskazanych przysmaków badaniom w Instytucie Jakości Żywności i Chłodnictwa.
Prezentacja wyrobów oraz rozstrzygnięcie konkursu przyniosły zaskakujące wyniki. „Babka gotowana" Pani Jadwigi Strzelczyk z Nowego Pudłowa oraz „Pitifurki" Stowarzyszenia Wspierania Działalności Lokalnej „NIVA" z Antoninowa uzyskały Certyfikaty Jakości, wydawane przez Instytut.
„Masło z kierzynki" Pani Marii Warych z Kobylnik uzyskało potwierdzenie wysokiej jakości (certyfikat instytutu) oraz Instytut wyróżnił masło, jako jeden z najlepszych produktów zgłoszonych do badania. Ukoronowaniem starań była decyzja jury, które przyznało produktowi "Tygielek smaków" w swojej kategorii.
Uzyskana nagroda przyczyni się do rozwoju rynku produktów tradycyjnych w powiecie poddębickim. Głównie pomoże gospodarstwu Państwa Marii i Piotra Warychów rozwinąć działalność agroturystyczną i promować przysmaki z własnego gospodarstwa.
Nagroda ma niemałe znaczenie dla promocji ziemi poddębickiej. Stoisko z lokalnymi specjałami odwiedziło tysiące osób. Zachwycali się smakowitością produktów konkursowych oraz dodatkowymi pysznościami naszej ziemi: winogronowym i porzeczkowym dżemem, pasztetem z królika, szarlotką, nalewkami, jajkami i ziemniakami z koperkiem.
(tekst i foto: Paulina Gortat-Gapińska)